Ceny zemného plynu v Európe v pondelok klesli

12.09.2022 Celý región

Amsterdam 12. septembra (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe na začiatku nového týždňa klesli. Trh očakáva detaily plánu Európskej únie (EÚ), týkajúceho sa intervencie. Dôvodom je bezprecedentná energetická kríza, ktorá už deštruuje dopyt. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame v pondelok padol až o 8,3 % a dostal sa na najnižšiu úroveň za jeden mesiac. O 10.19 h SELČ sa predával so stratou 5,4 % po 196 eur za megawatthodinu. Britský ekvivalent stratil 2,2 % a budúcoročná nemecká elektrina zlacnela o 2,2 %.

Európske ceny plynu sú však naďalej takmer osemnásobné v porovnaní s normálom pre toto obdobie roka. Americká investičná banka Goldman Sachs očakáva, že niekedy v 1. kvartáli 2023 klesnú na polovicu zo súčasných úrovní.

Ministri energetiky EÚ sa stretli v piatok (9. 9.) a diskutovali o urgentných opatreniach na zníženie cien a poskytnutie likvidity trhu. Šéfka EK Ursula von der Leyenová, ktorá požaduje "núdzovú intervenciu", by mala tento týždeň predstaviť konkrétne návrhy.
 

Vyberte región

mark